Conclusions de la diagnosi inicial

Les conclusions obtingudes de la diagnosi de la situació de partida en el nucli antic de la Selva del Camp, així com de l'anàlisi de les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats dónen lloc a la proposta d'actuacions concretes del Pla d'Intervenció Integral.

Així, la necessitat de millora de l’espai públic al barri es concentra en l’actualitat al tomb de muralles (ravals de Sant Pere, Sant Rafael, Passeig Josep Cristià i Plaça del Portal d’Avall), per l’avançat mal estat del ferm, per la manca de voreres en alguns trams, perquè aquestes són massa estretes i ocupades per elements que en dificulten l’accessibilitat o bé són clares barreres arquitectòniques.

Al nou disseny i execució d’aquesta trama viària cal sumar la necessitat d’urbanitzar i enjardinar la totalitat de les zones verdes previstes al planejament i encara no executades, però que ja són de titularitat municipal, com a mínim.

La rehabilitació dels edificis passa per aprofundir les línies d’ajut ja encetades per aquest Ajuntament i la incorporació d’un nou ajut per a la instal.lació d’ascensors als edificis de 4 o més plantes del nucli@ntic. Aquesta rehabilitació es completa amb els ajuts per a joves destinats a l’adquisició d’habitatges al nucli@ntic.

La mancança d’equipaments al barri és greu si es compara amb el nombre, qualitat i tamany dels que hi ha a la resta del municipi. En la perspectiva de la dotació d’equipaments públics cal donar el darrer impuls al Castell de la Selva i la seva museïtzació, en tant que es configura com l’equipament cívic i cultural més important no només del nucli@antic sinó de tot el municipi, completant-se amb el Casal i el Centre de serveis.

L’avenç de les noves tecnologies ha de permetre superar les xarxes tradicionals (fil telefònic) que té limitacions greus al nucli@ntic, per la qual cosa s’ha de plantejar donar accés a través del sistema “Wimax” (senyal digital via ràdio) i facilitar ajuts per la seva incorporació als habitatges, a més d’aprofitar aquesta tecnologia per crear punts d’informació dinàmics adreçats a la població del barri i fomentar-ne l’ús des del telecentre a situar al Casal del nucli@antic.

La sostenibilitat passa per facilitar als residents la informació i actuar en col.laboració amb les iniciatives promogudes per la Generalitat de Catalunya en matèria d’estalvi i eficiència energètica. També passa per realitzar una auditoria en profunditat referida ara als edificis i equipaments públics, a més de les noves xarxes d’enllumenat i aigua, per aconseguir renovar els equips menys eficients i estalviar consum elèctric, que té un gran impacte econòmic (especialment en l’enllumenat públic).

Cal incorporar l’equitat de gènere i els criteris d’accessibilitat i de supressió de barreres arquitectòniques com a eixos transversals de totes les actuacions públiques presents al Projecte d’intervenció integral. El disseny de l’espai urbà i de les dotacions d’equipaments exigeixen incorporar criteris de proximitat, de seguretat... a través de tallers participatius i una nova visió de l’urbanisme des de la perspectiva del seu ús per part de les dones, els infants, la gent gran...

La millora social, urbanística i econòmica es mourà per dos gran eixos; el primer vinculat a un reforçament de les capacitats i habilitats dels residents al barri (acollida, formació, perfeccionament, suport a la recerca de treball, creació de xarxes de relació i convivència) i el segon vinculat al reforçament i valorització del comerç de proximitat sota criteris de qualitat i especialitat.